A nyílt forráskódú megoldások előnyei

A nyílt forráskódú programok előnyei

A nyílt forráskódú programok előnyei

A nyílt forráskódú szoftver jellemzője, hogy tervezője ingyen elérhetővé teszi, így programkódja szabadon hozzáférhető lesz. Lelkes és professzionális programozók önkéntesen fejlesztik tovább, szabályozott keretek között, korszerű módszertannal, majd az életképes és értékes újításokat a tulajdonos (minőségellenőrzés után) beépíti a programba. Nem csupán egyetlen cég kezében van a változtatás lehetősége, aki súlyos összegeket kér a szoftver használatáért – a fejlesztés minden magasan képzett programozó számára hozzáférhető. A keretrendszerként használt alapfunkcionalitás költségmentesen tartalmazza a több ezer, tízezer fejlesztői óra ráfordítást. Nincsenek korlátozások, kötött formátumok és licencek, fizetős frissítések, nehézkes szabványok – a cél éppen az, hogy bárki építhesse tovább. Így lesz idővel rendkívül fejlett és megbízható az ilyen szoftver.

A nyílt forráskód számos előnyéből néhány:

Nyílt szabványok használata: a rendszerek és elemeik kompatibilisek és egymással integrálhatók, a komponensek szabadon felcserélhetők. Emellett a technológiai-, gyártói- és szolgáltatói zsákutcák garantáltan elkerülhetők. (Egyedi fejlesztés esetén csak a programot készítő vállalat ért a szoftverhez, ez nagymértékű kiszolgáltatottságot jelent a vevőnek: ha a cég vagy a további támogatás megszűnik, a program fenntarthatósága ellehetetlenül, a felhasználót „magára hagyják”. Ez történt pl. a Windows XP-vel.)

Skálázhatóság és testre-szabhatóság: a nyílt szabványok garantálják, hogy az informatika igazodik az igényekhez. (A programozók igény szerint testreszabják a szoftvereket).
Szabadon felhasználható, tanulmányozható, módosítható, másolható, terjeszthető szoftverek: a program teljes tudása, képessége kerül a felhasználó birtokába, nem csupán annak korlátozott használati lehetősége. Hozzáfér a programkódhoz és bármit megváltoztathat benne.

Alacsonyabb bekerülési ár, jogtisztaság: a licenc szabad használatot biztosít, az esetek döntő többségében díjmentesen. A szoftver tulajdonjoga megkötések nélkül lesz a felhasználóé: akár el is ajándékozhatja, korlátlan számú másolatot készíthet belőle, vagy kereskedelmi célra használhatja korlátozásoktól mentesen. Azt csinál vele, amit akar.

Licenc- és frissítési díj mentesség: a felhasználószám-emelkedés és verziókövetés nem jelent további költséget. A program ugyanannyiba kerül 5 felhasználónál, mint 5000-nél. Többek között emiatt is nagyon költséghatékony rendszereket lehet csinálni nyílt forráskóddal.

Csúcstechnológia: a megoldások a “nagygépes” számítástechnika világából érkeznek, ezáltal kiemelkedő rendelkezésre állást és megbízhatóság nyújtanak hétköznapi és nagyvállalati környezetben egyaránt.

Erős támogatás: közösségi megoldásként több ezer fős, professzionális, nemzetközi fejlesztői és tesztelői csapat adja a technológiai hátteret.

Ez a jövő iránya: a megoldások maradéktalanul megfelelnek az Európai Uniós direktíváknak. Európában és hazánkban már nagyobb kormányzati támogatottságot kapnak a nyílt forráskódú megoldások, mint a fizetős – licenc költséggel terhelt – szoftverek.

Kapcsolódó bejegyzések